top of page

OpaslyTom Restaurant

Architekci: BUCK.STUDIO
Powierzchnia: 260 m²
Rok: 2018
Photographs: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki
Producenci: FAMEG , seria oświetleniowa Sopel

W samym sercu Warszawy, na ponad 260 metrach kwadratowych dwupoziomowego układu, restauracja Opasły Tom (ang. Fat Volume) serwuje współczesną kuchnię polską w zestawie połączonych ze sobą sal o różnej skali.

Do dyspozycji Gości jest również bar z czytelnią, piwnicą z winami i półotwartą elegancką kuchnią. Kreatywne menu łączy w sobie ideę slow food, zasadę pory roku i jakościowe produkty z polskich regionów.

Największym wyzwaniem projektowym dla projektu był niestandardowy dwupoziomowy układ funkcjonalny składający się z szeregu przestrzeni o różnej wielkości i wysokości.

To współczesne, minimalistyczne podejście projektowe daje wrażenie spójności, jednocześnie tworząc potężny efekt estetyczny. Zapewnia również doskonałą akustykę, a także dramatyczne tło dla zaprojektowanych na zamówienie mebli restauracji, wyposażenia i wykończeń powierzchni wykonanych z wyrafinowanej czeczoty topolowej, geometrycznego terazzo, drewna dębowego i surowego, niepolerowanego marmuru.

Na piętrze znajduje się przestronna wielka sala z widokiem na malownicze stare kamienice Warszawy odbijające się w wysokich lustrach. Spektakularne oświetlenie i podłoga z lastryko z geometrycznym wzorem dodają całości wrażenia. Do holu wchodzi się przez foyer z imponującą szatnią z pętelki topolowej.

bottom of page